wijken

Wijken in Berlijn

Berlijn heeft in de jaren na de val van de muur in 1989 een grote verandering ondergaan en is uitgegroeid tot een bruisende metropool en daarmee één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra in Europa geworden.

Berlijn bestaat, na de herindeling in 2001, uit 12 districten/wijken (Bezirke) en 96 stadsdelen (Stadtteile), die weer onderverdeeld zijn in wijken (Viertel of Kieze). Veel districten waren voor het ontstaan van Berlijn onafhankelijke dorpen en daardoor groot en divers. Een echt centrum, zoals Amsterdam, kent Berlijn dan ook niet. Elke wijk heeft zijn eigen sfeer en karakter. De wijken binnen de S-Bahn ring worden gezien als centrum en zijn dus perfect om een woning te kopen.

berlin-kiez-karte-03

Centrum wijken

Charlottenburg-Wilmersdorf
Charlottenburg, Charlottenburg-Nord, Halensee, Wilmersdorf

Charlottenburg staat bekend als een chique wijk met prachtige vooroorlogse architectuur, bezienswaardigheden, kunstgaleries en parken. Het gelijknamige Slot Charlottenburg is één van de meest geliefde attracties van Berlijn, evenals de beroemde luxe winkelboulevard de Kurfürstendamm. De huizen zijn groot en het is een ruim opgezette wijk, redelijk centraal in Berlijn.

Wilmersdorf is een rustige woonwijk die bekend staat om luxe winkels en gerestaureerde vooroorlogse gebouwen. Het Preussenpark, bijgenaamd 'Thai Park', ligt midden in de wijk en is zomers bevolkt met aziatische verkopers van snacks en maaltijden.

Friedrichshain-Kreuzberg
Friedrichshain, Kreuzberg

Friedrichshain ligt in voormalig Oost-Berlijn. Er heerst een alternatieve sfeer met het RAW-Gelände en technoclubs als Berghain. De East Side Gallery is het bewaard gebleven stuk Berlijnse Muur met politieke muurschilderingen. De alternatieve boetieks en gezellige restaurantjes vlak bij de groene Boxhagener Platz trekken veel toeristen.

Kreuzberg is populair bij studenten en kunstenaars en heeft een grote diversiteit aan nationaliteiten. Er zijn veel restaurants en de Bergmannkiez staat bekend om de kringloopwinkels, rustige cafés en het Viktoriapark. Rond Görlitzer Park zijn straatkunstenaars en eetkraampjes in Markthalle Neun te vinden. De schaduwrijke paden langs het Landwehr-kanaal zijn ideaal om te wandelen, fietsen en ontspannen.

Mitte
Gesundbrunnen, Hansaviertel, Mitte, Moabit, Tiergarten, Wedding

Mitte is hét centrum van de Duitse hoofdstad met de bekendste bezienswaardigheden als de Reichstag, de Brandenburger Tor, Unter den Linden, de Berliner Dom, het Museuminsel en de Alexanderplatz als mede het grootste park in Berlijn; Tiergarten.

Neukölln
Neukölln

Neukölln staat bekend om de internationale sfeer van drukke boulevards, oosterse bakkerijen en discountwinkels. In de schilderachtige zijstraten met vintage kledingzaken en hippe bars en cafés wonen studenten en kunstenaars. Op de Turkse markt bij het kanaal worden levensmiddelen, kruiden en textiel verkocht.

Tempelhof-Schöneberg
Friedenau, Schöneberg, Tempelhof

Tempelhof is vooral bekend vanwege de voormalige luchthaven Berlin-Tempelhof, eens de Berlijnse luchtbrug. Nu is dit een enorm park om te recreëren met o.a. picknickplekken en de bewaard gebleven landingsbanen die in trek zijn bij hardlopers en fietsers. In het schilderachtige Fliegerviertel staan kleurrijke rijtjeshuizen aan vredige pleinen.

Schöneberg is een rustige, gemêleerde wijk die bekend staat als homo-vriendelijk, vooral rond Nollendorfplatz. Het bekende warenhuis Kaufhaus des Westens (KaDeWe) trekt veel chique publiek. Het gebied rond de Akazienstrasse is erg in opkomst en er zijn veel leuke winkeltjes en goede restaurants te vinden.

Pankow
Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg is het meest bekende deel van Pankow en staat er om bekend dat er vele jonge gezinnen wonen. Er heerst een hippe sfeer en er zijn veel gezellige restaurants, winkeltjes en barretjes te vinden.